capricii

Vernisaj surprinzător.

Se pare că 2012 e anul culturii la Cluj-Napoca! Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a început șirul expozițiilor interesant, cu câteva evenimente dedicate lui Carol Pop de Szathmári (foto), cunoscut ca primul fotoreporter de război român. Chiar ieri s-a vernisat una din cele mai așteptate expoziții foto – cel puțin din punctul meu de vedere – în ceea ce-l privește pe Szathmári, cu ocazia debutului Festivalului „Luna Fotografiei”!Imagine

Aproape două ore am beneficiat vizual de peste 130 de fotografii digitalizate, dar și de o serie de lucrări în ulei și acuarelă ale fotografului. Ceea ce mi s-a părut interesant, dincolo de personajele cunoscute surprinse în poze – de la Alexandru Ioan Cuza și soția sa, Elena, C.A. Rosetti, Nicolae Kretzulescu, Gheorghe Magheru – a fost candoarea portretistică specifică perioadei, dar și naturalețea oamenilor. Am văzut că majoritatea fotografiilor expuse au datat din perioada 1860 – 1880. Sincer, mă așteptam să văd mai multe fotografii de război – să văd ce a însemnat începutul fotoreportajului românesc – însă am regăsit doar o singură poză a unor locotenenți ceva mai dinamică. De pe front, nimic. Trebuie să recunosc că am fost puțin dezamăgită din acest punct de vedere.

Totuși, mă bucur că am avut ocazia să-l descopăr pe Szathmári artistul, gânditorul, care a accentuat mai bine viața cu penelul decât cu aparatul foto. Dacă-mi amintesc bine, am văzut două lucrări în ulei, vreo patru acuarele, precum și o litografie.

Dacă vă interesează, vă recomand lecția de istorie vizuală dată de Szathmári, care mai poate fi vizionată la Muzeul de Artă până în 18 februarie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s