presa noastra cea de toate zilele

Dragul de reportaj sinucigaș!

Așa cum e la modă cu adevăratele valori uitate în lumea asta nebună, plină de sclipici, silicoane și neuroni rătăciți, izbăvirea vine prin gesturi extreme, nebune, inexplicabile și gratuite. Unii beau otravă, alții se aruncă de la etaj, trădați, supărați pe viață, pe ce este, pe ce nu este, pe ce-a fost, pe ce-a fost sau n-a fost, în fine, motive sunt. Și dacă nu, se găsesc.

Ei bine, și reportajul, un gen sensibil prin fire, cu fire rebele în construcția sa stilistică, dă semne că i s-a cam urât cu viața. Cochetează cu tot felul de absolvenți de litere convinși din clasele primare, de învățătoare, că fac compuneri bune cu „parcul purpuriu de toamnă stins de albastrul cerului” și, încurajați de alde profesori universitari că dacă Geo Bogza e tatăl și mama reportajului literar, atunci ei sigur vor deveni pe puțin nepoții lui. Problema e că, în secret, reportajul plânge de se cutremură tot, pentru că vorbim despre o specie eminamente jurnalistică, care nu are altă treabă cu literatura decât că face apel la cuvinte. Adevărul e că am stat de vorbă cu el de câteva ori și părea că-i plac, de asta mai revenea. Era, dacă nu vesel, măcar plin de viață, nu ca acum: nemulțumit că s-au pripășit pe lângă el fetișcane ori băieți talentați, care îi sugrumă cu pixul, tastele și Google fiecare manifestare. De asta a ajuns în halul în care e azi în Revista Tango, de exemplu: o adunătură de vorbe fără noimă, o tentativă de compunere, o înlănțuire de greșeli gramaticale și/sau de conținut, o serie de păreri personale regurgitate la întâmplare și/sau la un paragraf distanță, întrerupte de câteva citate.

Îl înțeleg sincer. Ca să intrăm în detalii tehnice, pentru a nu-l lăsa să-și facă seppuku și pentru a-i crește stima de sine acestui gen realmente batjocorit, e musai să punctăm că, pentru reportaj, subiectivitate nu înseamnă narațiune la persoana întâi nici vomitarea credințelor personale printre rânduri. Mai mult decât atât, trebuie să reliefăm că reportajul nu este nici feature, vărul de-al doilea al genului jurnalistic în cauză, mai matematic și mai puțin boem, mutat cu casă, masă și purcel din Franța în USA. Nu trebuie să uităm că dragul de reportaj spune povestea reală a unor oameni, surprinsă într-un anumit loc, la un moment dat. Teoretic, da, oricine și orice poate fi miza unui reportaj, dar practic e greu să ajungi în piață, iar când te întorci de pe teren să scrii mai mult decât: „bananele costă 3 lei și-s vândute mai ieftin decât clementinele care costă 4 lei”.

Dragul de reportaj a avut mai multe tentative de suicid de-a lungul timpului, cu precădere la noi în țară, mai ales de când a auzit că ar suferi de o tulburare care ajunge să-ți dedubleze personalitatea. A auzit, săracul, că poate fi informativ sau social, iar acum nu mai știe în care dintre „personalitățile” lui să aibă încredere. Adevărul e unul singur, dincolo de colicile metafizice și baiurile pe care alții i le-au găsit din lipsă de profesionalism: reportajul e oricum un gen informativ, pentru că e un gen eminamente jurnalistic și e redundant să fie denumit și social, din moment ce menirea lui e să surprindă un fragment dintr-o societate, servit apoi, la cald, cititorilor.

Cinstit și cu mâna pe tastatură, prin prisma convingerilor mele profesionale de ziarist și-n timpul liber, de găsitor de povești reale la aproape orice colț de stradă, consider că nu reportajul ar trebui să considere suicidul ca formă de manifestare.

Ci copiștii care-l maltratează! Dixit.

Anunțuri

2 thoughts on “Dragul de reportaj sinucigaș!”

  1. Andra, ai dreptate. Reportajul e pe cale de disparitie, din pacate. E prea nobil pentru mizeriile cu care sunt umplute zilnic stirile… Pe mine ma deranjeaza cel mai tare ca unii (din radio, tv, presa, online) numesc reportaj inlantuirea de declaratii luate de la o conferinta de presa si unite prin vocea/textul reporterului. Cine nu are habar, isi poate forma astfel impresia ca reportaj e orice text jurnalistic.
    Mie, personal, cand mi se face dor – tot mai des – de reportaje si documentare radio bune intru pe site-ul RRA (http://romania-actualitati.ro/rrapages/liststiri/19) si pe Inforadio (http://www.inforadio.ro/).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s