capricii

(N)eticheta, schizoidismul și fardurile

Vremea poveștilor de dragul poveștilor a apus demult, astfel că ingredientul supei ăsteia care se numește internet – social media devine „sarea-n bucate”.  Feedback-ul e totul. Tragem de vizualizări, împărțim păreri care ne aparțin sau ale altora și comentăm. Care mai fervent, avizi de orice, doar-doar om fi băgați în seamă.

Deunăzi mă întrebam cât va trece până când novicii într-ale bloguitului, de exemplu, urma-vor drumul inițiatic care ține de eticheta pe net, sau (N)eticheta.  Astăzi am văzut primul how-to comment on a blog, scris de oamenii de la WordPress. Bineînțeles că variante de toate felurile au tot fost de-a lungul vremii publicate, însă niciuna din ele n-a apucat mâța de coadă: există o etichetă a comentariilor, a postărilor pe blog? Dar pe site-uri?  

Până nu demult credeam că n-are a fi mare scofală în a comenta, pentru că, printr-un comment fiecare se (re)prezintă. Simplu ca bună ziua! Dacă ești prost, incult ori imbecil în viața offline, șansele ca tu să rămâi la fel de tălâmb în online cresc exponențial. Pentru că aici rămân doar cuvintele, înșiruirea aia posacă de semne întrerupte cu care unii s-au certat încă din clasele primare. Și, continuând să marșez pe aceeași idee, aceea a (re)prezentării, mi-am zis că un cineva, oricine ar fi, dacă e „bine educat” în offline, are mai multe maniere și mai puține ifose, atunci așa are să rămână și-n online. Dar ce să vezi? 🙂 Adunătura de „academicieni”, „filosofi”, „ziariști”, „politicieni”, „studențache” ascunși după câte-o poreclă scuipă și flegmează mai abitir decât birjarii, pe vremuri. Atâta doar că acum partea fiziologică e eliminată. Desigur, mai există încă o pătură (?) de mici dimensiuni la noi, care ține morțiș să anunțe națiunea despre orice acțiune realizată, menită a le spori vizualizările și cititorii – aici îi vom denumi, oare cum să le zicem? – propun „statsologi”. Acei cineva care în fiece zi, oră și minut stau lipiți ca tenia de intestinul subțire, de acel Site Stats. La fel de stridenți și indolenți ca doamnele cu „colaci” care poartă colanți transparenți pe stradă, sau ca – mă iertați – pițipoancele care au uitat să-și aranjeze flecurile de la pantofi după ce-au fugit din Guga natală.

Așadar, pornisem de la ideea hazardată că, oamenii din offline sunt aceiași și-n online. Fals, fals, foarte fals. Inevitabil, am continuat ideea luându-mă drept exemplu – adică blogul care-i jurnalul meu lăsat la voia întâmplării și orice degete și perechi de ochi pot să-l deschidă oricând, de oriunde, iar cititorii sunt oamenii care mă cunosc și-n viața offline. Continuând, n-aveam de ce să-mi pun problema etichetei din online, din moment ce oamenii nu obișnuiesc să mă flegmeze pe stradă, ba chiar mi se adresează curtenitor și interesant. Iar eu spun și pe viu ce-am de zis. Pricepeți? Fals, fals, fals și foarte fals din nou. Pare-se că o mare parte dintre noi suntem „schizoizi” în cel mai bun caz: una zicem și alta facem, astfel că problema respectării etichetei din online se pune altfel. De către un psihiatru, cel mai sigur.

Bineînțeles că există unele artificii în online pe care le accept, la fel cum în offline există fardurile și hainele, papucii, poșetele ori frezele. Însă înainte de toate există respectul pentru ceilalți, dacă l-am pierdut pe cel pentru noi, care înlocuiește cu succes orice (N)etichetă.

Anunțuri

2 thoughts on “(N)eticheta, schizoidismul și fardurile”

  1. Pentru conformiști există (n)etichetă, pentru originali există mândria de a nu imita, de a fi cât se poate de frumoși și liberi. Turma, turma de îngeri sau cei inclasificabili (în sensul cel mai înalt al ideii). 3 din miile de direcții posibile.
    Singurele lucruri care mă deranjează sunt vehemența și sentențiozitatea. În rest, relaxare totală: ideile vin și trec, sufletul rămâne.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s