capricii

Va fac cunostinta cu Mos Craciun!

Legenda urbana continua povestea adevarata. 🙂 Pentru ca an de an il astept cu drag, acum am decis ca vreau sa-l cunosc mai bine, asa ca vi-l prezint si voua pe Mosu’:

Se face ca Mos Nicolae s-a transformat in Mos Craciun pe masura trecerii secolelor. La inceput, in Europa lumea il sarbatorea pe Sfantul Nicolae din Bari ( o regiune din Turcia de astazi ) la inceputul iernii, drept multumita miracolelor pe care acesta le-a savarsit in timpul vietii, indeosebi cu copiii si cu oamenii nevoiasi. Astfel, Sfantul Nicolae a ajuns patronul Greciei, Turciei si Lorenei. Insufletiti de-a lungul timpului de faptele lui bune, Sfantul Nicolae a ajuns in sufletele olandezilor. Si ei l-au iubit atat de tare incat au trecut oceanul impreuna cu el si s-au stabilit in vechiul Nou Amsterdam, prin secolul 17. Mutati pe un taram nou, oamenii si-au continuat traditiile si, an de an l-au sarbatorit pe Sinterklaas (Sfantul Nicolae), patronul Olandei, intre 5 si 6 decembrie. Doua secole mai tarziu, Sinterklaas aparea evocat intr-o satira a lui Washington Irving. Si, dat fiindca era o satira, numele lui Sinterklaas a fost schimbat in Santa Claus. Apoi, la mijloc de secol 19, continuand in aceeasi nota ironica, Santa Claus apare infatisat cu mutra rotunda si molcoma de caricaturistul neamt Thomas Nast. Asta e prima caricatura a Mosului.

photo credits: Wikipedia

Noul Santa Claus a trecut oceanul inapoi in Anglia, la sfarsit de secol 19. De acolo l-au preluat, mai apoi, francezii. In Franta, Mosul si-a slefuit imaginea si, de la haine saracacioase, a trecut la o tinuta in alb cu argintiu si auriu. Datorita schimbarii de look si-a schimbat si numele, in Bonhomme Noël. Tot atunci si-a schimbat si domiciliul, ajutat de o firma americana si s-a mutat la Polul Nord. Ca sa nu-i fie greu sa se deplaseze, Mosu a primit si niste reni si o sanie. Frank Baum i-a facut un buletin de identitate cand, la inceput de secol 20, a publicat o carte de povesti pentru copii care il avea in prim-plan. In 1931 Mosu a fost ajutat sa-si mai schimbe o data look-ul, sa para mai dragut si mai dolofan, de data aceasta de Coca-Cola, cea care i-a facut si PR. Legenda urbana spune ca vestimentatia de azi a Mosului, rosu cu alb, i-a fost oferita de Coca-Cola, insa trebuie mentionat ca exista multe ilustratii care il infatiseaza pe Sfantul Nicolae din Bari imbracat tot in rosu si alb.
Mos Craciun a parut multumit de look si de casa daca nu le-a schimbat pana azi! Iar acum, cu totii il cunoastem: sta in Laponia, are o nevasta, 6 reni, o sanie si multe cadouri pentru noi. 🙂

Anunțuri

3 thoughts on “Va fac cunostinta cu Mos Craciun!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s