Lumea vazuta de mine, presa noastra cea de toate zilele

karma sindicalistilor

Mii de sindicalisti fluiera, se zbat, fac spume la gura, ameninta, blocheaza, se tarasc pe la usi. Ce folos? Rezolva doar buletinele de stiri, primele pagini ale ziarelor, transmisiunile directe ale televiziunilor si dau apa la moara politicienilor, oricare ar fi ei. Negocierile sunt sterile, rezultatele slabe. Urla, arunca cu ce apuca, fac scandal. Ce folos? Sunt tot acelasi grup de oameni de acum cativa ani care amenintau, faceau spume, ieseau in strada, care nu au obtinut nimic nici atunci. Karma sindicalistilor? Oamenii, nu interesele politice partidelor. Dovada, mai jos.

Au fost sau n-au fost
AUTOR: ANDRA-DARIA SZASZ
DATA PUBLICARII: 23/12/2008
Greve de avertisment sau generale pe termen nelimitat, proteste si marsuri au fost inghitite ca prin minune in anul 2008.

Profesorii in banca lor

Sistemul bugetar din Romania ar fi trebuit sa intre in colaps de la jumatatea lunii noiembrie, deoarece aproape toate categoriile sociale au stabilit cite o greva generala pe termen nelimitat.
Vaporul cu grevele generale promise de bugetari in noiembrie s-a facut nevazut, mai ceva ca in zona crepusculara. Dascalii au dat prima pauza de 2 ore sistemului de invatamint in 3 noiembrie sau in 10 noiembrie. Desi avertismentul nu a fost luat in serios de Guvern, profesorii au trecut in banca lor inainte de alegeri, iar greva generala pe termen nelimitat anuntata pentru 18 noiembrie a picat. La fel s-a intimplat si cu salariile majorate.

Sanitarii la perfuzii
Sistemul sanitar a iesit din letargia programata de salariatii din sanatate din Romania pentru luna noiembrie 2008. Desi sanitarii nu au primit salarii majorate cu 50%, asa cum si-ar fi administrat, ei au bagat la perfuzii greva de avertisment programata pentru 14 noiembrie. Drept urmare, si greva generala care ar fi trebuit declansata in 20 noiembrie si-a dat duhul.
Singurul protest de amploare care a rupt linistea de spital din Romania a venit de la Cluj. Aici, sute de absolventi de medicina au iesit in strada pentru ca nu erau multumiti de numarul redus de locuri si posturi scoase la concurs la examenul de rezidentiat. Dupa socuri si terapie cu Ministerul Sanatatii Publice, protestul medicinistilor clujeni s-a soldat cu o suplimentare de locuri cu 415 pozitii. In plus, absolventii de medicina au obtinut publicarea numarului de pozitii scoase la concurs pentru rezidentiatul din 2009 cu 6 luni inaintea examenului, aminarea rezidentiatului din 2008 pina in 16 noiembrie si prelungirea datei de inscriere la concurs.


Greva generala n-a mai functionat

Bugetarii din administratie si-au inchis portile in 9 octombrie pentru 2 ore. Functionarii publici din administratia publica locala si centrala s-au razgindit si au decis sa functioneze, desi au inscris greva generala pe termen nelimitat in calendarul lunii noiembrie. Sindicalistii au dat un pas inapoi si au sistat greva generala in administratie programata pentru 13 noiembrie.
Greva in vagon
Sindicatele din CFR au decis, de asemenea, sa protesteze, si la inceputul lunii noiembrie ar fi trebuit sa aiba loc o greva generala pe sine. Totusi, feroviarii care doreau imbunatatirea infrastructurii s-au lasat induplecati si au schimbat macazul. Au cazut la pace cu Guvernul si, amenintati cu un proces, au renuntat la toate manifestarile de protest.
In 2008 nici un sector public nu a fost afectat de vreo greva generala.

Anunțuri

1 thought on “karma sindicalistilor”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s