presa noastra cea de toate zilele

presa(ta) de PE

Strategia Nationala de Aparare a Romaniei care include presa printre vulnerabilitati a avut ecouri intr-o parte a Parlamentului European. Astfel, astazi, liderii socialistilor, liberalilor si verzilor din PE, Martin Schulz – S&D, Guy Verhofstadt – ALDE si Daniel Cohn-Bendit – Greens/EFA, au adresat o Scrisoare PE Parlamentului Romaniei, prin care solicita respingerea paragrafului nr. 10 al articolului 6. intitulat Vulnerabilitati, din Strategia Nationala de Aparare, care catalogheaza presa ca o vulnerabilitate la adresa statului roman.
Parlamentarii din PPE, spre deosebire de colegii lor socialisti, care au initiat discutiile despre libertatea de exprimare in Romania, nu au semnat scrisoarea trimisa azi, dar au atras atentia in randul mai multor dezbateri referitoare la presa, ca trusturile din Romania ar trebui sa-si recunoasca orientarea politica.

Varianta integrala a scrisorii poate fi consultata Letter_To_MrMirceaGeoana.

Includerea presei la capitolul vulnerabilitati in Strategia Nationala de Aparare reprezinta nu doar un act nedemocratic ci si o incalcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si a art. 6 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Libertatea de exprimare din Romania a fost tinta mai multor intrebari in forul european, venite din partea socialistilor. Cea mai recenta a vizat extinderea controlului Consiliul National al Audiovizualului (CNA) asupra presei scrise si online. Initiativa a starnit reactii vehemente din partea Active Watch Romania.

Practic, proiectul de lege al deputatului Silviu Prigoana ar permite suprimarea unor publicaţii, cu alte cuvinte reinstituie cenzura in forma ei cea mai brutala.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a gasit inacceptabila initiativa legislativa. Ioana Avadani, directorul executiv al CJI, a atras atunci atentia asupra nevoii unui organism de autoreglementare a presei.

Este inca un semnal de alarma pentru jurnalisti ca trebuie sa-si faca ordine in propria ograda. In lipsa unui mecanism de autoreglementare serios si sincer, astfel de initiative se vor inmulti. In cele din urma, cineva mai dibace la scrierea legii ar putea sa si reuseasca.

La nivel european, in mai 2010 Comisia Europeana, prin Neelie Kroes, a recunoscut situatia dificila in care se regaseste presa in contextul crizei economice.

Comisia considera ca ziarele de calitate reprezinta o componentă importanta a culturii politice si a democratiei europene si ca viabilitatea unei prese scrise profesioniste si de foarte buna calitate constituie o chestiune politica foarte serioasa.

Mai apoi, in septembrie la Strasbourg, aceeasi Kroes intarea:

Freedom of expression and media pluralism constitute one of the essential foundations of our democratic societies, enshrined in Article 11 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union and Article 10 of the European Convention on Human Rights.

Monica Macovei, membra in PPE , a punctat, de-a lungul dezbaterilor ca in Romania nici insulta nici calomnia nu mai sunt infractiuni din 2006, dar a reamintit ca transparenta si finantarea trusturilor media de catre politicieni trebuie sa fie transparenta.

Nu exista democratie in afara libertatii de exprimare. Reamintesc in acest context si regula sfanta pe care s-a construit, tot in democratie, presa: opiniile sunt libere, faptele sunt sfinte. In ceea ce priveste Romania, ma bucur sa va spun ca nici insulta, nici calomnia nu mai sunt infractiuni din 2006, au fost eliminate din Codul Penal de un guvern de dreapta(…)
Trusturile private de presa folosesc pe deplin libertatea de a critica si contesta, evident pe cei care sunt la putere pentru ca intotdeauna sunt criticati cei care exercita puterea, este firesc. (…) In primul rand, aceasta apartenenta si finantare trebuie sa fie transparente.

Anunțuri

3 thoughts on “presa(ta) de PE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s