Expuneri

Hai pana acasa, Warhol!

Tic… toc… tic…toc… si ritmul semaforului ma lasa sa trec, oprind vacarmul de claxoane crescande in sir indian, obisnuite pentru New York si putin stridente pentru Cluj. O sterg pe langa Conservator pe acorduri de flaut imbinate cu viori si-ajung la timp, pentru-o-ntrebare parca prea prietenoasa si melodioasa, stricatoare de linistea strazii:
„Ce parfum folosesti?” M… ? „Nu, serios.” Mm…?! „Zi-mi ca sa-l ghicesc”, se pitigaie din fata Auditorium Maximum al UBB, inainte cu doua acorduri de pian, un ins inalt, brunet, cu snur albastru legat de gat, inainte de concertul lui Lucian Ban. Mmm…?!! Ghiceste dintr-a treia ondulare ascutita a cuvintelor si ma lasa sa urmez tropotele pasilor pana la etajul intai, prin dreapta, la 13 most Beautiful Songs.

Nerabdare ardeleneasca
Sustinind fetele rasta, boho, hippie, ori chic, balerinii tropaie, fericiti, catre scaune. Tocurile nu se lasa mai prejos si, lipa-lipa, se fac auzite pe parchet, in graba, la 10 minute dupa ce ar fi trebuit sa inceapa 13 most Beautiful Songs – A soundtrack for Andy Warhol s screen test, spectacolul pe care Lucian Ban a vrut sa-l prezinte la Cluj, alegand TIFF ca scena.
„E un proiect pe care il pregatim de anul trecut alaturi de Lucian Ban, un muzician important care pentru ca e atat de bun, nu mai traieste in Romania, sta la New York”, incearca o aroganta motivata de pe scena luminoasa a Auditorium Maximum, Tudor Giurgiu, directorul TIFF.


„Cel mai asteptat eveniment al TIFF nu e un film”
In timpul asta, in spatele scenei, pe stanga, dupa usa, cineva isi frange mainile ca bucuros de oaspeti, in timp ce multe alte perechi de maini din public se unesc in aplauze, ca doar sta sa inceapa „cel mai asteptat eveniment de la TIFF, cu toate ca nu este vorba de un film”, dupa cum recunoaste si directorul festivalului.

Bucuros de oaspeti
Dan Basu, Silent Strike si Mat Maneri se arata pe scena, in timp ce, de dupa usa, din penumbra, o mina pe gura ascunde uimirea si emotiile provocate de revenirea acasa. Din usa, ochii masoara sala, un pas in spate cat pentru avant si pe scena se lasa vazut, dezbracat de emotii,Lucian Ban „din Cluj”, gazda, artistul care a vrut musai sa-i arate lui Warhol publicul de acasa.

„Why do I have to go to war?”
Prima secventa de cadre, printre sorbituri lacome de tigara, semiprofiluri, jumatati si baloane de sapun si mangaierile claviaturii. Reluarea gestului de posedare invarte sala si da sens motivatiei sociale a fumatului. „Why do I have to go to war?”, intrebare simpla, cu raspuns mut, parca prea complicat. Al doilea sir de cadre incepe fara aplauze si se scufunda intr-o balta, ajutat de lacrimile subtile care acompaniaza preludiul pianului si al viorii. Cadrele ruleaza, muzica se invioreaza si palmele ajung ritmic, pe genunchii de alaturi. Varfurile pantofilor se ridica in aer si lumea incepe sa se miste dupa cum i se canta. Mi se face ciuda pe orice scartait al scaunelor, care polueaza, la fel ca fosnetele publicului din fata. Aplauze de abia dupa a patra secventa, cand revin cu ochii pe scena. Artistii se inteleg din priviri si printre alte gesturi firesti de-ale lui Warhol, imbie muzical, la un sarut si fac pofta de savurat un cola, pe final, inainte de omagiul adus lui Dennis Hopper. „Oo, Isuse, dar a murit si el?… Cand? Vai”, vine lamuritor feedback-ul de pe ecranul negru – 29 mai 2010.
Gazda se ridica de la pian, da doua directive, se intoarce si prezinta trupa. Omagiul se finalizeaza in ropote de aplauze, la fel si spectacolul. Reverente de pe scena, bujori in obraji si zambete. Dupa un bis finalizat din ochi, e doar „La revedere, Cluj!”

Anunțuri

1 thought on “Hai pana acasa, Warhol!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s