De toa(n)te

Corrida, sau cum fugim de/pe Periodista Digital

 

 

De ce simplu, cind se poate complicat?!

 

 

Sau de ce am ales sa evaluez un site de stiri din strainezia si nu unul romanesc? Tocma. Pentru ca SE POATE. Si pentru ca nu fac reclama pe gratis 😀 Periodista digital oricum are, potrivit ultimelor estimari efectuate de OJD  in luna aprilie 2008 si date publicitatii pe gratis, peste 2 milioane de cititori unici inregistrati pe luna, deci nu mai conteaza citeva sute de accesari via acestui blog si minunatelor mele scrijelituri din tastatura.

 

 

Sa purcedem, asadar, ca long story, short time.

 

DESIGN si VISUAL APPEAL. Periodista digital e unul dintre cele mai accesate portaluri de stiri din Spania. E clar. Are 2 bare de meniu in partea superioara si o coloana plina cu ”bunatati” pozitionata in dreapta. Imaginile ocupa 1/3 din prima pagina, insa sunt sugestive si atrag cititorul. De cele mai multe ori cu un click pe imagine se deschide si articolul aferent.

Site-ul imi place si pentru ca arata bine si pentru ca subiectele importante de pe prima pagina sunt usor de urmarit si se deschid separat, pe o alta platforma, in functie de specificul stirii (politic, economic etc.)unde sunt prezentate pe larg. Desi s-ar putea crede ca devine prea greu de navigat, imi place metoda, pentru ca e usor de parcurs intregul subiect, fara ca cititorul sa fie furat de background si de reclame la zambile. De asemenea, elementele care aduc extrainformatie(tabele, rapoarte, cercetari) subiectului propus se deschid intr-o fereastra noua. Toate bune si frumoase, dar portalul nu primeste decit 4,5 puncte din 5 pentru DESIGN, deoarece nu are o harta care sa orienteze cititorul, iar pentru cineva habauc ca mine, care sare dintr-o stire in alta, si care se trezeste peste 5 minute ca vrea sa se-ntoarca la horoscop fara sa dea back, back si iar back, un link inspre o reprezentare grafica a continutului site-ului ar fi mai mult decit util.

 

 

FRECVENTA ACTUALIZARII si FLUXUL EDITORIAL. In timpul zilei materialele nu se actualizeaza. Se prefera o noua abordare pentru acelasi subiect cu ceva mai multa carne. Imi place ca spaniolii sunt consecventi si pun data si ora la care a fost postat fiecare articol. In plus, intre cele 2 bare de meniu de sus de pe prima pagina, apare ora la care a fost actualizat site-ul. Cum am mentionat anterior, materialele mai importante sunt pozitionate pe prima pagina, insa se deschid pe o alta platforma.

Din cele 5 puncte pentru categoria hibrida propusa, Periodista primeste maximum de puncte si pentru ca in partea dreapta a materialului apar trimiteri catre cele mai recente articole aparute pe site.

 

 

 

”USER FRIENDLY FEATURES”,INTERACTIVITATE si SERVICII. Site-ul contine facilitati specifice online-ului. Exista articole cu numeroase link-uri, fiecare cititor poate sa-si exprime parerea. Articolele nu pot fi trimise prin e-mail, insa pot fi recomandate. Materialele nu permit utilizatorului posibilitatea alegerii dimensiunilor fonturilor. Din cite am observat, majoritatea articolelor sunt nesemnate, iar feed-back-ul cititorului poate fi trimis doar editorului. Exista o platforma special conceputa pentru asta, care contine si forumuri de discutie si chat. In plus, exista si posibilitatea de a participa la sondaje de opinie. Utilizatorii se pot abona la newsletter-e si isi pot alege domeniile de interes.  Foarte utila e sectiunea care se prezinta titlurile celor mai recente materiale in functie de specific. Pentru aceasta categorie, Periodista primeste 4 puncte, deoarece articolele nu au un rating si lipseste varianta de printare a materialelor.

 

 

 

STILUL ARTICOLELOR, MULTIMEDIA si VARIETATE. Articolele au un titlu redactat clar si precis. Ceea ce apreciez la site este faptul ca stirile sunt redactate astfel incit sa mentina viu interesul cititorului. Stilul este unul alert, dar principiul piramidei inversate nu se mai respecta. Informatia capata contur cu fiecare paragraf citit in plus. Se prefera stilul dintilor de fierastrau, in care informatia pleaca de la cauza la efect, sau invers, mentinindu-se viu interesul utilizatorului. Portalul contine sectiuni si subsectiuni in functie de hobby-urile cititorilor, o serie de platforme dedicate sectiunii multimedia, in care abunda partea audio-video.  Asadar, pentru aceasta sectiune, Periodista primeste 5 puncte.

 

 

 

Concluzie: din 20 de puncte posibile, Periodista obtine 18,5. Asadar, pe periodista poti sa fugi repede, bine, nu te impiedici, gasesti informatia corecta si completa. Ba mai mult, cind ai chef, poti lua taurul de coarne si te poti lansa in cautari in interiorul site-ului. Poti viziona filmulete / sincroane cu specialisti din diverse domenii si te poti distra in functie de hobby-urile pe care le ai. Asta daca stii spaniola. Pentru ca site-ul nu are variante in alte limbi decit in aceea a lui Quijote. Corrida placuta, deci!:)

 

Anunțuri

1 thought on “Corrida, sau cum fugim de/pe Periodista Digital”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s